Ledelsen i Seeds er krystallklare på hvorfor mental styrketrening er en viktig investering for teknologi- og utviklingsselskapet.
– Hodene er verdien i selskapet. Det er de vi må utvikle, sier initiativtaker og daglig leder i Seeds, Eirik Mikalsen.
Dermed fikk alle ansatte tilbud om fire måneders mental coaching, applaudert av styret. Slik får de ansatte satt søkelyset på seg selv og hvordan de har det rent menneskelig.
– I vår bransje er det sertifiseringer, kurs og metodikk. Men vi ønsker også å ha søkelys på mennesket og hvordan personen skal få videreutvikle seg selv, forteller Mikalsen.
Slik vil han at både han selv og de ansatte skal bli flinkere til å løfte blikket og se hva de kan utvikle i seg selv.
– Dette handler om person og ikke om fag. Det vi tar opp med coachen kan være jobbrelatert, men det kan like gjerne være privat, sier han.
Et enda bedre Seeds
Ledelsen i Seeds er sikre på at prosjektet har god effekt og legger seg ikke opp i hva som skjer mellom ansatt og coach. De ansatte tar opp akkurat hva de vil med veilederen.
– Det eneste jeg vil vite er hvis coachen ser en rød tråd med noe alle er misfornøyd med, for eksempel. Da vil jeg gjerne vite det, slik at vi kan ta grep for å bedre dette.
Hva ønsker du at sluttresultatet av dette prosjektet skal være?
– Jeg vil oppnå en bedre versjon av Seeds, og det oppnår vi med fokus på å skape bedre versjoner av hvert enkelt menneske i bedriften, forklarer Mikalsen.
Leder for Salg, Steinar Magnussen supplerer:
– Trives du og har det bra som person vil dette reflekteres i alt annet du også gjør, inkludert i arbeidslivet, sier han.
De to kollegaene er enige i at det er viktig å ha tid og mulighet til å løfte blikket.
– Det er fort gjort å komme inn i en fast tralt. Du går på jobb. Du gjør det du skal. Du går hjem. Av og til bør en løfte blikket og tenke over hvordan vi kan bli bedre, og hva vi kan bli bedre på. Hvordan kan vi utvikle oss? Utenom det faglige, utenom at det skal ende i nok en sertifisering på jobb, sier Eirik Mikalsen.
Mental styrketrening lønner seg
Men det er ikke helt gratis? Lønner dette seg?
– Dette er en investering i mennesker. Styret var veldig tydelige på at dette skal vi gjøre, understreker den daglige lederen.
Og coachen selv, Espen Langseth i Heia deg, er ikke i tvil om at slike prosjekter gir gode resultater, både for den ansattes privat- og arbeidsliv, men også på bunnlinja.
– Jeg ser resultater. Vi evaluerer i forhold til de målene de satte seg, og måler om det har skjedd noe og om de har tatt noen steg. Og det har de gjort – alle sammen, forteller han.
Walk and talk

Gjennom en årrekke har Espen Langseth veiledet og hjulpet idrettsutøvere til
å yte sitt beste når det gjelder. Selv har han idrettsbakgrunn og bruker de samme teknikkene på toppidrettsutøvere som en vanlig kontorrotte:
– Fellesnevneren for idretten og næringslivet er at det handler om mennesker, sier Langseth.
Gjennom bedriften Heia deg er han en aktiv sparringspartner for sine kunder, og målet er å utvikle hele mennesket til å bli den beste og den sterkeste utgaven av seg selv.
Langseth forteller at han ble veldig glad da han skjønte at Seeds ønsker å ta vare på folka sine på en god måte. Rent praktisk er det ofte på med joggeskoa og ut og gå for han og personen han skal sparre med. I bevegelse blir en mer kreative og tenker enda bedre, erfarer Langseth.
– Så da går vi i en time. Min rolle er å være en sparringspartner for den enkelte, å stille åpne spørsmål og lytte. De har eierskap til prosjektet selv. Det må de ha. Jeg forteller ikke de hva de skal gjøre og jeg kan ikke mye om det Seeds-folka holder på med. Men jeg kan mennesker, og der er det mange fellesnevnere mellom næringsliv og idrettsfolk, sier Langseth.
Coachen understreker at hensikten med prosjektet er å hjelpe mennesker med å få en stødigere grunnmur, med god selvfølelse og selvtillit. Det må jobbes på et dypere plan enn bare fra hodet, og derfor er dette hardt arbeid for medarbeiderne, og de blir ofte slitne i hodet etter en slik økt.
Må bli mer selvbevisste
Nøkkelen er å bli bedre kjent med seg selv, rett og slett.
– I det store bildet handler det om å hjelpe mennesker til å bli mer bevisst på seg selv som person. Veldig mange tror de er bevisste og selvbevisste, men fakta er at bare 10-15 prosent av oss er virkelig selvbevisste. Og spør du omgivelsene er du ikke slik du tror i det hele tatt, sier Langseth og understreker at coachingen handler om å bli klokere på seg selv som leder eller medarbeider, slik at en kan gjøre ting annerledes.
De fleste er konfliktsky
For alle trenger å ta tak i eget liv og i egne relasjoner iblant, mener coachen som tenker at de fleste – også ledere – er konfliktskye. Da er det viktig å få eierskap til prosessen med personlig utvikling og å endre atferd.
– Hvis noen ønsker å bli tydeligere, så trener de på det. Det er ubehagelig og deilig på samme tid. Gjennom denne prosessen opplever de mestring og blir modigere, som igjen gir økt selvfølelse og selvtillit, sier coachen.
Alle har utfordringer
For det er viktig å vite at alle har noe de strever med i stort og smått. Mange tror det er tabu, men alle har utfordringer. Alle har vi med oss bagasje fra barndom og oppvekst som vi tar med oss inn i arbeidslivet – gjerne ubevisst.
– Spørsmålet er hvordan vi dealer med det. Selv har jeg tryna skikkelig. Jeg tok ikke vare på meg selv, og prøvde å tenke positivt i tre år. Det virket ikke, og derfor er jeg nå opptatt av å ta tak i roten av problemet, sier Langseth.
– Mange ledere trenger å bli tryggere i sin rolle som leder. De trenger ofte å trene på selvledelse, prioritere oppgaver, tidsstyring, skape god jobbflyt og holde fokus. Som leder er det viktig å både ta og delegere ansvar, gjennomføre og bevege seg fremover – både som enkeltindivid og for gruppa som helhet.
Alt står og faller på en selv
At coachingperioden har vært nyttig, sier Jørgen Nygaard Andreassen seg enig i. Han jobber til daglig med brukeropplevelser (UX) og strategi i Seeds, men disse månedene har han jobbet vel så mye med seg selv, godt veiledet av coachen.
– Sparringen med Espen har vært veldig nyttig. Det handler om å sette søkelyset på noen få ting som er viktig, for så å gjennomføre de til det fulle. Dette har Espen så definitivt bidratt til gjennom arbeidet, selv om alt står og faller på en selv, forteller Jørgen og legger til:
– Tilbudet har vært helt knall og svært nyttig i en hektisk hverdag, både privat og i jobb.
FAKTA OM PROSJEKTET
- Fire måneder med personlig coaching for alle ansatte våren 2021
- Prosjektet fortsetter, for de som ønsker, høsten 2021
- Inntil 6 timer en til en, gående coaching
- 100 % frivillig
- 100 % konfidensielt
FAKTA OM HEIA DEG - www.heiadeg.no
Espen Langseth
Utdannet coach/Mental trener og organisasjonskonsulent
sertifisert gjennom European Mentoring & Coaching Council (EMCC)
Tilbyr:
- En-til-en-coaching
- Gruppe- og teamutvikling
- Trialog (samtale med leder, ansatt og coach for å avklare roller og felles retning)
- Rød knapp: Korte samtale ved akutte situasjoner på jobben