Navigasjon: 5 beste fremgangsmåter, designtips og hva du bør unngå

Hver nettside har en meny-funksjon. Noen menyer er bedre enn andre. Men har du tenkt på hvor viktig meny funksjonen er for din nettside?


Navigasjonen på hjemmesiden er en av mange suksessfaktorer som avgjør hvor godt siden din presterer. Menyen påvirker brukeropplevelsen, søk og konverteringsfrekvensen. Dersom menyen ikke er god nok vil ikke nettsiden være funksjonell. I tillegg påvirker navigasjon tilgjengeligheten på siden din. Hva kan DU gjøre i dag for å passe på at menyen og navigasjon på nettsiden din er på plass?

1. Bruk beskrivende navigasjonsetiketter.

«Hva gjør vi» sier faktisk ikke hva du gjør, men det gjør f.eks «produkter», «tjenester» eller «løsninger». Beskrivende navigasjon er bra for rangering/trafikk (søkemotoroptimalisering (SEO)) og brukervennlighet/konverteringer (UX). Sider med generiske etiketter kan også være en ulempe for SEO. Hvis du har én side som viser alle tjenestene dine, vil den ikke bli rangert. Det er fordi det ikke fokuserer på ett spesifikt emne.

Hvis du er usikker på hva du kan bruke av ord for å rangere høyt i Google, kan du bruke Google Trends. Den vil vise deg den relative populariteten til to søkeord over tid. Den viser også geografiske forskjeller.

2. Unngå formatbaserte navigasjonsetiketter

Navigasjonsetiketter forteller besøkende formatet på innholdet. Andre etiketter forteller besøkende temaet for innholdet. Her er noen eksempler som viser forskjellen.

Formater: Artikler, videoer, webinarer og infografikk

Emner: Personvernerklæring, tilgjengelighetserklæring, Logg inn, Blogg, Ansatte osv.

Besøkende på nettsiden er på jakt etter svar og informasjon.

3. Unngå små rullegardinmenyer

Populært ja, men ikke alltid en god ide. Studier om brukervennlighet viser at de små rullegardinmenyen kan være frustrerende for mange. Grunnen til det er at besøkende beveger øynene mye raskere enn de beveger musepekeren. Når de flytter musen til et menyelement, har de allerede bestemt seg for å klikke.

Enda viktigere, rullegardinmenyen oppmuntrer besøkende til å hoppe over viktige sider. Dersom du bruker rullegardinmeny, kan du enkelt se dette problemet i analysene på nettsiden. Men research viser også at rullegardinmeny kan fungere godt i andre sammenhenger. En «mega meny» f.eks, som er en veldig stor meny med mange elementer kan tilby mange alternativer, men da må det må også presenteres på en ryddig måte uten at brukeren blir forvirret.

4. Leg til CTA i headeren

Besøkende som er klare til å kontakte deg, vil se etter en måte å kontakte deg på så raskt som mulig. I headeren er det vanlig å ha CTA. Mange nettsider har kontaktknapp øverst til høyre, noe som gjør det til en webdesignstandard. Har du det på din nettside? Denne knappen kan gjøres mer visuelt fremtredende ved å bruke en kontrastfarge. I tillegg kan ordene du velger gjøre en forskjell.

Her også korrelerer spesifisitet med klikkfrekvenser. Spesifikke, beskrivende knappe-etiketter kan gjøre en stor forskjell. Et eksempel på dette er følgende:

Kontakt oss - "Book et møte!"

Klikk her - "Kom i gang!"

Det anbefales at du kjører en A/B test på knappen slik at du får et mer tydelig bilde på hvordan knappen brukes av brukere og om den blir oppfattet slik den bør oppfattes.

5. Hold sosiale ikoner borte fra header

Det er nettside-navigasjon som reduserer trafikken på nettsiden ved å foreslå at besøkende drar. Ikke bare viser du dem døren ut, men du sender dem til et sted med en million distraksjoner. I det øyeblikket de klikker, vil de se annonser, konkurrenter og varsler og alt annet som ikke har noe med nettsiden din å gjøre. De vil sannsynligvis glemme at de var på nettstedet ditt.

Disse små ikonene er ekstremt visuelt fremtredende av tre grunner: fargen (høy kontrast), høy posisjon (øverst på siden) og ikonene kjenner man raskt igjen.

Trafikk er vanskelig å vinne og lett å tape.

Ønsker du flere tips eller kanskje en liten prat rundt dette sammen med en av våre tech folk så er det bare å sende mail til [email protected]!

Send oss en melding